Borcun konusu bir şeyin teslimi ise alacaklının temerrüdü durumunda borçlu ne yapabilir?
a- Alacağın tevdii Bu hükme göre, bir malın teslimini konu alan teslim borcunda borçlu, alacaklının temerrüde düşmesi hâlinde, alacağın konusunu oluşturan şeyi, zarar ve giderler alacaklıya ait olmak üzere, mahkeme kararıyla belirlenen yere tevdi etmek suretiyle borcundan kurtulabilir37.
Temerrüte düşünce ne olur?
Temerrüt, anapara ve faiz ödemelerinin kaybına ve borç verenin itibarının zedelenmesine yol açabileceğinden borç verenler için önemli bir risk oluşturur. Bir borçlu temerrüde düşerse, borç veren teminatı satarak veya yasal işlem başlatarak fonlarının bir kısmını veya tamamını geri alabilir.
Temerrüde düştükten sonra ne olur?
Ancak, imkânsızlık ancak borçlunun temerrüde düşmesinden sonra meydana gelmişse, imkânsızlığa kadar olan süre için temerrüt düzenlemeleri uygulanır. Borçlu bu durumda kusurlu olmadığını ispat edemezse, temerrüt sırasında meydana gelen imkânsızlıktan sorumludur.
Borçlunun temerrüdünün sonuçları nelerdir?
Maddeye göre; temerrüde düşen borçlu, kusurlu olmadığını ispat etmediği takdirde, borcun geç ifasından dolayı alacaklıya verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere, gecikmenin ilk sonucu gecikmenin tazminidir. Bu tazminin verilmesinin ön koşulu kusur şartıdır.
Borçlunun alacaklıya karşı borç konusu olan şeyi yerine getirme yükümlülüğüne ne ad verilir?
İfa, alacaklının, borçluyla arasında mevcut sözleşmesel ilişkiye dayanarak borçludan talep edebildiği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu bir edimdir.
Menfi zarar ne zaman istenir?
Olumsuz zararlar, alacaklının sözleşmenin geçersizliği nedeniyle uğradığı zararlardır. Alacaklı, sözleşmenin geçerliliğine güvenerek uğradığı zararları talep edebilir. Olumsuz zararları talep etmek için sözleşmenin feshedilmiş olması ve taraflar arasında geçerli bir sözleşmenin olmaması gerekir.
Alacaklı temerrüde düşerse ne olur?
“Alacaklı ödemeyi yapmazsa, borçlu teslim edilecek malları teminat altına alarak borcundan kurtulabilir, zararlar ve masraflar alacaklıya aittir.” Teminat yeri, ifa yerindeki hakim tarafından belirlenir. Ancak ticari mallar, yargı kararı olmaksızın bir depoda saklanabilir.”
Alacaklı temerrüdü nedir örnek?
Örneğin, bir alacaklı bir arabanın teslimatını geciktirmiş ve borçlu garajı olmasına rağmen arabayı kışın ortasında sokakta bırakmış ve motoru bozulmuş. Bu durumda da borçlu kusurludur, çünkü kötü niyetli davrandığı kabul edilir.
Borçlunun temerrüdünün şartları nelerdir?
Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için genel olarak dört koşul bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, ifanın mümkün olması, alacaklıya ihtarda bulunulması ve ifa etmemenin geçerli bir hukuki sebebe dayanmaması.
Temerrüde düşmek için ihtar şart mı?
Temerrüt bildirimi, alacaklının borçluya, borçlunun borçlarını vadesi gelmiş (ödenebilir) olmasına rağmen ödememesi durumunda borçlarını ödemesi için yaptığı yazılı bir hatırlatmadır. Temerrüt bildirimi, borçlunun temerrüde düşmesi için gerekli bir koşuldur.
Temerrüde düşürmeden faiz istenebilir mi?
Gecikmiş ödeme tazminatının aksine, borçlunun gecikme faizi talep etmek için kusurlu olması gerekmez. Başka bir deyişle, alacağı vadesi gelen ancak ödenmeyen bir alacaklı, borçlunun gecikmiş ödemeden sorumlu olup olmadığına bakılmaksızın gecikme faizi talep edebilir.
Alıcının temerrüde düşmesi ne demek?
Borçlu, borcunu ödemesini sağlayacak gerekli tedbirleri almaz veya kabul etmezse temerrüde düşmüş olur.
Temerrüde düşünce ne olur?
Kanun koyucu, alacaklının borçluya karşı haklarını düzenlemiştir. Her iki tarafı da bağlayan sözleşmelerde, alacaklı sadece ifa ve gecikme tazminatı değil, aynı zamanda sözleşmenin ifa edilmemesi nedeniyle zarar tazminatı ve borcun ifa edilmemesi nedeniyle olumsuz zarar tazminatı veya olumlu zarar tazminatı da talep edebilir.
Alacaklının temerrüdü borcu sona erdirir mi?
Dolayısıyla borçlunun ifa yükümlülüğü gecikmeye rağmen devam eder. Taraflar arasındaki yükümlülük her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşme ise alacaklının borcu ifa yükümlülüğü devam eder. Alacaklının ödemeyi geciktirmesi borçluya sözleşmeyi feshetme veya zararlarını tazmin etme hakkı vermez49.
Borçlu temerrüde nasıl düşürülür?
Vadesi geçmiş borcun borçlusu, alacaklıya bildirimde bulunulmasını bekler. Belirli bir vadesi olan borçlar alacaklının bildirimini gerektirmediğinden, borcunu zamanında ödemeyen borçlu temerrüde düşer. Temerrüdün gerçekleşmesi için borçlunun kusurlu olması gerekmez.
Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir mi?
Alacaklının temerrüde düşmesinin özel sonuçları Sözleşmenin konusu bir edim yükümlülüğü ise borçluya sözleşmeden çekilme imkânı tanınır. Alacaklının yerine getirilmemiş borçların yerine getirilmesine katılması gerekmediğinden bu borçlarda alacaklının temerrüdü söz konusu olmaz36.
Borçlunun temerrüdünün şartları nelerdir?
Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için genel olarak dört koşul bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, ifanın mümkün olması, alacaklıya ihtarda bulunulması ve ifa etmemenin geçerli bir hukuki sebebe dayanmaması.
Alacaklı zararı olmasa da temerrüt faizi talep edebilir mi?
Ayrıca alacaklı, gecikmeden dolayı bir zarara uğramamış olsa bile temerrüt faizi talep edebilir.
Alacaklının temerrüdü ne demek?
Alacaklının temerrüdü “Kendisine ifa veya hediye usulüne uygun olarak teklif edilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın bunu kabul etmez veya borçlunun borcunu ifa etmesi için yapması gereken hazırlık adımlarını atmazsa” temerrüde düşer.