Gülşen-i Şuara kimin?
GÜLŞEN-İ ŞU’ARÂ (AHDÎ) Bağdatlı Ahdî’nin (ö. 1593-94) şair biyografileri.
Gülşeni şuara tezkire mi?
Ahdî, anılarını Gülşen-i Şuara, II. başlığı altında yayınladı. Bunu Selim’e sunmak için onun adına yazdı. Bu biyografinin önemi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Doğu’daki 147 şair hakkında bilgi içeren tek kaynak olmasıdır. Tezkire, daha sonra biri daha eklenen dört Ravza’dan (bölüm) oluşur ve aynı zamanda Vasiyet Tezkire olarak da adlandırılır.
Tezkiretü Ş Şuara kimin eseridir?
TEZKİRETÜ’Ş-ŞU’ARÂ (HASAN ÇELEBİ) 16. yüzyılda Anadolu coğrafyasında yazılan beşinci şairin anıları. 1586 yılında yazılan eser Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi veya Tezkiretü’ş-şu’arâ olarak bilinmektedir. Tezkiretü’ş-Şu’ara bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.
Gülşeni kimin eseri?
16. yüzyılın en önemli şahsiyetlerinden, edebiyat ve kültür hayatımızın önde gelen isimlerinden Muhyî-i Gülşenî’nin eserlerinden biri de Şeyhi Ahmed Hayâlî’nin isteği üzerine kaleme aldığı Menâkıb-ı İbrâhim-i Gülşenî adlı eseridir.
Riyazü Ş Şuara kimin eseri?
RİYÂZÜ’Ş-ŞU’ARÂ (RIYÂZÎ) Riyâzî’nin yazdığı sûre biyografileri. Tezkireyi I. Ahmed’e ithaf eden müellif, eserini 1016/1607 yılında yazmaya başlamış ve 1018/1610 yılında tamamlamıştır (Açıkgöz 2017: 5).
İlk alfabetik tezkire kime aittir?
Türk edebiyatındaki ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazma geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.
Tezkire şairi kimdir?
TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelmektedir.
Şuara tezkireleri ne demek?
TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d.? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseri.
Tezkiretü Ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu’da Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.
Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?
Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı anıları 16. yüzyılda yazılmıştır. 16. yüzyıl biyografilerinden farklı olarak, Kafzade Faizi’nin Zübdetü’l-Eşar adlı eserinden sonra 17. ve 18. yüzyıl biyografileri daha kalitelidir.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.
Gülşenî İnşa kimin eseri?
Türk edebiyatında XIV. yüzyıldan itibaren ilk örnekleri görülen inşaat metinlerinin erken örneklerinden Gülşen-i İnşâ’yı yazan Şeyh Mahmud bin Edhem, 15. yüzyılın başlarında Amasya’da doğmuş ve önemli eserlerini II. Bayezid döneminde yazmıştır. Bunu ona takdim eden büyük bir yazardır.
Gülşenname kimin eseri?
Gülşehrî’nin bu meşhur eseri Prof. Dr. tarafından düzenlenmiştir. Kemal Yavuz’un yaptığı günümüz Türkçesine çevirisiyle birlikte Kırşehir Valiliği tarafından yayınlanmıştır. Eser iki ciltten oluşmaktadır.
Gülşeni Envar ne anlatıyor?
Sadece tasavvufi amaçlar için yazılmış olan Gülşen-i Envâr, şairin tasavvufi düşüncelerini de ortaya koymaktadır. Yahya, bu eserle okuyucuyu tasavvuf ve tarikat aracılığıyla gerçeği bulmaya açıkça ve tekrar tekrar davet etmektedir. Bu şekilde insanlığın iç dünyası müreffeh hale gelecektir.
Gülşeni Aşk kime ait?
İzzet Molla, Gülşen-i Aşk’ı henüz 27 yaşındayken yazmıştır. Küçük hacimli bir mesnevi olan eser, mistik ve alegorik bir aşk hikayesidir. Orijinaldir. Aynı zamanda modern, hatta postmoderndir, çünkü yazarın kendisi de eserde bir kahraman olarak yer almaktadır.
Meşairü Ş Şuara kimin?
Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı hatırasıdır. Eser 1568’de tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara, 426 şairin tanıtımı ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi hatıralarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.
Tezkiretü Ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu’da Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.
Meşairü Ş Şuara edebi türü nedir?
Meşâirü’ş-şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Çelebi’nin önde gelen Türk yazarları üzerine yazdığı bir risaledir.